Het netwerk van DTP Zaken

DTP Zaken beschikt over een zeer uitgebreid netwerk van vakkundige professionals op alle denkbare gerelateerde vakgebieden, zoals bijvoorbeeld illustratoren, fotografen, tekstschrijvers, marketeers, projectmanagers, et cetera.

Zoek op deze site

Blog

PDF bestand verkleinen qua mb-grootte (mac-only)

Soms probeer je een druk-pdf gereed te maken voor e-mail verzending of plaatsing op een website, maar blijft het bestand te zwaar om verstuurd te worden. Er zijn immers nog steeds bedrijven die een maximum van 5 mb aan in- en uitgaande post toestaan.

Waar adobe software zelf de mogelijkheid biedt om een pdf in bit-grootte te verkleinen levert deze toepassing helaas niet altijd het gewenste resultaat op. De beste truc om het bestand zo veel mogelijk te verkleinen biedt, mijns inziens, het standaard op de mac aanwezige programma ‘Voorvertoning’.


Open de pdf vanuit het programma ‘Voorvertoning’ en kies vervolgens voor ‘Exporteer’. Nu kun je onder Quartz-filter > ‘Reduce file size’ selecteren. De pdf zal qua mb-grootte aanzienlijk verkleinen. Ook kun je voor ‘Create Generic PDFX-3 Document’ onder Quartz-filter kiezen. De reductie is dan iets minder, maar wanneer de pdf via ‘Reduce file size’ zich anders gaat gedragen, biedt ‘Create Generic PDFX-3 Document’ ook een oplossing.

Comments are closed.